Dag 16

Dagarna rullar på här i europas regnigaste stad som just nu bjuder på solsken och 20+ grader. Har haft ledigt i två dagar och ska jobba 4,5 timmar ikväll annars har jag ledigt sen igen två dagar till. Så lite slappt har det varit för mig, men på söndag så kör jag ett långpass så det ser jag fram emot. Förhoppningsvis sätter det igång med mitt heltidsjobb snart med (skulle få mer info nu i veckan). 
 
Sen sist har vi iallafall haft vinkväll, hängt på flöyen, badat i havet mitt i natten (lite skummt när man ser krabbor och sjöstjärnor på botten) och kollat mycket på film/serier och bara myst och ätit. Tittat på lite lägenheter har vi med gjort, idag var vi och såg en där de hade lagt upp massa falska bilder och helt felaktig info i annonsen så när vi kom dit blev vi aningen besvikna. Men bättre lycka nästa gång.
 
 
Bild från en kvällspromme upp på flöyen igår.

19 augusti / hijabuppropet

Det här med hijabuppropet. Världens bästa initiativ som fått väldigt blandad respons. Det började med att en kvinna blev misshandlad i Farsta för att hon bar slöja och förövaren var uppenbart rasistisk. I solidaritet till den här kvinnan och alla muslimska kvinnor som varje dag i Sverige blir utsatta för fördomsfull behandling och påhopp skulle man alltså den 19e Augusti bära slöja. Jag tycker det är väldigt relevant just nu med islamofobiska Sverige där kvinnor alltså 2013 blir stämplade efter vad de har på sig. Är man inte stämplad slampa för att man har för lite/för tighta kläder på sig så blir man stämplad som förtryckt för att man har för mycket. Männen sitter alltså och ska tala om för kvinnor hur de ska klä sig för att inte bli förtryckta av männen. Logiskt?
 
Simpel ide: Man får bestämma själv hur man vill klä sig.
 
Tror någon seriöst att det löser några problem om kvinnor som kommer från ett ställe där de blivit tvingade att bära slöja till ett ställe där de blir skuldbelagda (och vissa ställen, exempelvis frankrike) tvingade att inte bära slöja? Problematiken ligger fortfarande i att kvinnor alltså inte är kapabla att själva ta ansvar över sina egna kläder utan ska bli skuldbelagda och på så sätt tillrättavisade. Att vi tydligen behöver en man att föra in tvång och förbud på vad vi ska ha på vårat huvud. Detta är alltså inte självklart i världens friaste land *host* år 2013.
 
Att det finns ett tvång på slöja i vissa länder är ett förtryck som måste bekämpas. Men i Sverige får man faktiskt välja. Ja, det finns många som inte känner att de har full valmöjlighet att ta av sig slöjan trots att de vill, detta på grund av påtryckningar från sin omgivning men det i sig skiljer sig inte mycket från att exempelvis varje svensk kvinna känner att de måste raka benen för att accepteras av sin omgivning. Hur många kvinnor vill liksom egentligen raka benen varje dag? Hur många känner det som sitt kall? Nej precis. Men valfriheten finns där och sedan kan man bryta normer och ideal om man vill men det är också lika ok att inte göra det.
 
Sen att folk säger att det skulle vara ett hån mot kvinnokampen i arabländerna att bära slöja för den här kvinnans skull förstår jag inte. Det är inte en tumme upp till slöjtvång, utan en tumme upp till valfriheten. Att man ska få bära slöja utan att bli trakasserad. Folk har sagt att det är som att bära ett hakkors för att stödja judarna under andra världskriget, men det är ju bara en riktigt dålig jämförelse. Davidsstjärnan hade varit mer jämförbart, vilken också är en symbol för förtryck. Tänk om stora mängder tyskar under andra världskriget fäst en davidsstjärna på bröstet för att visa sin sympati med judarna, hade det då varit att ge in för nazismen? Nej. Låt oss se den här dagen för vad det egentligen var, ett stort fuck you till patriarkatet.
 

OUT ON THE STREET

Fixat norska skattekortet och personnummer idag och om 2 veckor kommer jag kunna skaffa ett bankkonto och ett mobilnummer här! I norge får endast norskar ha mobiltelefon (haha) så får snällt vänta in mitt personnummer tills jag kan skaffa ett. Tills dess använder jag det svenska.
 
 

Skor

Jag har fått ett till jobb tydligen men ska dit och prata mer med dom innan jag skriver något mer om det, men så har jag även fått en intervju på det stället av alla ställen här i Bergen jag skulle vilja jobba mest på. Pretty much drömstället, jag skulle offra min själ... nej men seriöst, hoppas att jag får det.
 
Anyway, eftersom det regnar mycket i Bergen och jag (snillet) packade ner tygskor så har jag inhandlat ett par riktigt nice skinnskor. Det fick bli ett unna-sig-moment för att jag jobbade typ 14 timmar den dagen, så pengarna tjänade jag in direkt. Jag fick även ett par klackar av bästa Sara som var för små för henne! Tack Sara.
 
 
Diggar även Hannas spaceade tights som jag har lånat... ska antagligen köpa lika dana typ nuuuu!
 

Dag 12

Norge fortsätter leverera. Sovit idag för första gången på två dygn, eftersom jag jobbat i sträck och kommer få fetd med cash. Nej men kunde helt enkelt inte sova igår kväll och sen hade jag ett 14 h arbetspass på det sen. Idag jobbade jag i en timme vilket var så. damn. ovärt. Gå hela 50 metrerna till jobbet för 180 kr, jag ville bara ligga hemma och äta nutellapannkakor vilket jag har gjort i de resterande timmarna av dagen.
 
Jobbade på ett bröllop igår (på en av Bergens finaste resturanger!!) och jag tycker det är så himla kul med nya erfarenheter. Har aldrig gjort proper servitörjobb förut och nu kan jag flera coola skills som exempelvis hur man bär hundra tallrikar på armen, hur man häller upp vin på "rätt sätt" och hur man bär totalt 9 glas med en hand.
 
Skulle jobba natt idag på 7eleven men fick ledigt. Lite synd för jag gillar att jobba natt på helgerna, massor fulla och glada folk som ska köpa korv. Jag jobbar ju med en namnskylt som det står "Under upplärning" på så folk vet att jag inte kan allt och igår fick jag skummaste komplimangen av en aspackad norsk. "Jo alltså du är ju ganska snygg, för att vara på upplärning alltså". 
 
Ba eh tack... haha. För att vara på upplärning duger jag alltså. Har inte nått upp till 7eleven-standarden än men på god väg kanske.
 
 
 

jobba

Har i stort sett jobbat sen kl 10 i morse och blev klar någon gång vid 1, på natten alltså. Det blir fint med lite inkomst. En av Bergens finaste resturanger jobbade jag på idag och de ville att jag skulle komma in igen på Lördag innan seven-passet. Rätt nice med dubbla jobb faktiskt, hoppas jag hittar ett fulltids så jag kan fortsätta såhär. 
 
Unnade mig själv ett par skor också för en tusenlapp, fina svarta läderskor. Behöver de verkligen (har seriöst gått omkring i högklackat senaste veckan) och det var kärlek vid första ögonkastet. Ska visa bild imorgon!
 
Imorgon ska jag också tvätta, har inga rena strumpor kvar utom fjällsockarna. Sen ska jag relaxa. Har ett nattpass imorgon och sedan ett dagspass dagen efter och sedan ett nattpass igen tillsammans med Micke som jag bor med, vi är kollegor nu ju. Ser fram emot det även om det blir hårt.
 
Igår klättrade jag och Emil upp på Bergens högsta Berg, Ulriken. Fy fan vad jobbigt det var, 20 gånger jobbigare än Flöyen, berget vi bor på foten av. Det fanns en kringelikrokväg upp 1,7 km och sen ett stenras typ som gick helt rakt upp (gissar på 6-700 m) men då satte man ned varje fot i midjehöjd. Rakt upp! Värt det dock när vi kom upp, utsikten var amazing och vi kom fram typ halv 10 vilket betydde perfekt solnedgång.
 
 
Här är en bild. Nu orkar jag inte skriva mer, klockan är snart 3, sov gott och vakna torrt!
 

WORK IT

Jobbintervju numero dos idag, 
 
fick jobb på ett bemanningsföretag idag där jag ska anställas inom en matvaruhandel, alltså jobba i mataffär. Låter väldigt nice, helt ok lön och det verkar finnas mycket jobb men får se hur mycket det blir. Det är ju det jobbiga med bemanningsföretag, man vet ju inte riktigt om man kan räkna med det. Därför tänker jag fortsätta söka jobb och om en timme ska jag ner och snacka med chefen på lokala 7eleven. Känns som jag har flyt idag så det borde gå bra.
 
 

TO intervjuer!

Yey, har kännts lite lataktigt att bara ligga på röva hela helgen men det går ju inte att göra mycket när allt är stängt och inga butikschefer är där! Dock har jag sökt jobb online så mycket jag kan och idag ringde de 1. för en intervju på en lunchresturang i en galleria och 2. från ett bemanningsföretag angående butikstjänster. Så det känns lite bättre nu att jag relaxat hela helgen. Det ringde även ett samtal från ett norskt nummer när jag sov (faaaan) och de svarade inte när jag försökte ringa upp så hoppas de ringer igen. Hädanefter ställer jag klockan på 9!
 
Efter några dagar med gossip girl och family guy känner jag mig redo att skaffa ett jobb. Hittade denna meme'n som jag kände att jag kunde relatera till:
 
 

Dag 4

Det är söndag och eftersom allt är stängt och ingen behöver jobba idag hänger vi bara hemma i lägenheten, kollar på serier, lagar mat och myser. Ska antagligen laga lite pomme snart och dra några avsnitt gossip girl.
 
I norge är allt verkligen stängt på söndagar. Mataffärerna får inte ens ha öppet enligt lag? Tydligen har bergen sökt tillstånd flera gånger att få specialöppna någon affär men de har misslyckats! Endast seven och deli de luca är öppet. 
 
Vi hörs imorgon!
 
 

Lights will guide you home

 
Danmarks plass @ night
 
-I Norge är bussen dubbelt så dyr på natten. Här kanske de vill att ungdomar ska gå hem ensamma istället? Det var en gång en norsk, en svensk och en våldtäktsman. MEN vi kom hem till slut och slutet gott allting gott!

Dag 3

Fortsatt varmt och fint väder i Bergen. Mina fötter ligger i solljuset just nu och steker sönder faktiskt. Skulle gärna flytta på dom, men ni vet hur det är att vara lat. Man får inte så mycket gjort. Dock har jag idag sökt ännu massa jobb och köpt lite schampoo och sånt som kan behövas. Jag har nu endast två cv:n kvar av 50 och har alltså inte legat till 100% på latsidan men man får ju prioritera. 
 
Jag väntar nu på att alla ska komma hem från jobbet och äter musli utan yoghurt. Det är verkligen inte gott men tog för lite yoghurt och orkar inte gå till kylskåpet och fylla på. Prioriteringar.
 
 

dag 2

Vi gick upp på flöyen, ett av de 7 bergen, idag. Asfint. Jag kommer tråka ut världen på instagram i en lång tid nu pga så enormt fin stad. Chillaste dagen idag i övrigt, har typ gått runt i stan och legat på soffan och latat mig. Hoppas på telesamtal imorgon av några av ställena som jag gick till, men ska fortsätta gå runt och lämna fler cv:n såklart. De flesta som säger att de ska ringa brukar ju inte ringa sen trots allt. Känner dock att jag har tid på mig!
 
Festplassen! Här blev jag utkickad av busschauffören när jag inte fattade vad han sa. Han fattade tydligen vad jag sa för det var rätt ställe. Bästa busschauffören.
Tog en promme med Emil runt hela staden (inte.. men över en bro iallafall)
På G uppför berget som heter flöyen. Den har en bana upp men vi gick och det var hard work.
Här ser man banan och i bakgrunden den vackraste stad jag varit i tror jag.
 

Norge levererar

Just chillin in Bergen! Så trevlig stad, trivs redan som fisken i vattnet och har lägenhet tills typ 9 september så allt bara funkar. Älskar livet. 
 

Helg och älg

Ok inte riktigt helg, men det är svårt att hålla reda på dagarna när man är ledig! Josefin är hemma. Världens bästa Josse/Barkpersson/Nillet/Alkis/Kwong är hemma! Vi har ätit oss tjocka och druckit oss fulla och haft världens time of our lives de senaste dagarna. Imorgon ska vi ut på min ö och grilla.
 
Vill också bara påpeka att det är Augusti. Jag började månaden med att bli attackerad (nåja) av en Älg. Den hoppade ut ur buskarna ca 2 meter framför mig och jag reagerade som vilken människa som helst skulle göra och stod blickstilla, vågade inte andas, blundade lite halft, hoppades på överlevnad och snabbt tog upp kameran. Kamerareflexen är något jag misstänker utvecklats snabbare på iPhone-generationen och eventuellt strider mot stå-stilla-reflexen men vi lever ju på 2000-talet nu och kan inte längre helt förlita oss på reptilhjärnan för viktiga beslut.
 
Jag kallar honom Helge:
 
Obs, här har han hunnit springa iväg en bit längs med cykelvägen och är nu på väg in i andra buskar. Han var fullt allvarligt 2 meter ifrån mig (vi krockade nästan) och jag fick mig en rejäl nära älg-upplevelse.
 
Om ni är intresserad av massa härliga äntligen-återförenade-bilder av oss så kommer de här:
 
 Välkommen hem Josie!

RSS 2.0