19 augusti / hijabuppropet

Det här med hijabuppropet. Världens bästa initiativ som fått väldigt blandad respons. Det började med att en kvinna blev misshandlad i Farsta för att hon bar slöja och förövaren var uppenbart rasistisk. I solidaritet till den här kvinnan och alla muslimska kvinnor som varje dag i Sverige blir utsatta för fördomsfull behandling och påhopp skulle man alltså den 19e Augusti bära slöja. Jag tycker det är väldigt relevant just nu med islamofobiska Sverige där kvinnor alltså 2013 blir stämplade efter vad de har på sig. Är man inte stämplad slampa för att man har för lite/för tighta kläder på sig så blir man stämplad som förtryckt för att man har för mycket. Männen sitter alltså och ska tala om för kvinnor hur de ska klä sig för att inte bli förtryckta av männen. Logiskt?
 
Simpel ide: Man får bestämma själv hur man vill klä sig.
 
Tror någon seriöst att det löser några problem om kvinnor som kommer från ett ställe där de blivit tvingade att bära slöja till ett ställe där de blir skuldbelagda (och vissa ställen, exempelvis frankrike) tvingade att inte bära slöja? Problematiken ligger fortfarande i att kvinnor alltså inte är kapabla att själva ta ansvar över sina egna kläder utan ska bli skuldbelagda och på så sätt tillrättavisade. Att vi tydligen behöver en man att föra in tvång och förbud på vad vi ska ha på vårat huvud. Detta är alltså inte självklart i världens friaste land *host* år 2013.
 
Att det finns ett tvång på slöja i vissa länder är ett förtryck som måste bekämpas. Men i Sverige får man faktiskt välja. Ja, det finns många som inte känner att de har full valmöjlighet att ta av sig slöjan trots att de vill, detta på grund av påtryckningar från sin omgivning men det i sig skiljer sig inte mycket från att exempelvis varje svensk kvinna känner att de måste raka benen för att accepteras av sin omgivning. Hur många kvinnor vill liksom egentligen raka benen varje dag? Hur många känner det som sitt kall? Nej precis. Men valfriheten finns där och sedan kan man bryta normer och ideal om man vill men det är också lika ok att inte göra det.
 
Sen att folk säger att det skulle vara ett hån mot kvinnokampen i arabländerna att bära slöja för den här kvinnans skull förstår jag inte. Det är inte en tumme upp till slöjtvång, utan en tumme upp till valfriheten. Att man ska få bära slöja utan att bli trakasserad. Folk har sagt att det är som att bära ett hakkors för att stödja judarna under andra världskriget, men det är ju bara en riktigt dålig jämförelse. Davidsstjärnan hade varit mer jämförbart, vilken också är en symbol för förtryck. Tänk om stora mängder tyskar under andra världskriget fäst en davidsstjärna på bröstet för att visa sin sympati med judarna, hade det då varit att ge in för nazismen? Nej. Låt oss se den här dagen för vad det egentligen var, ett stort fuck you till patriarkatet.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0