Jurist vs Tandläkare

Jag har en ny planering. Min förra planering såg ut såhär typ:
 
England (check!) - Norge (bli arkitekt) - Norge (jobba) - Hong Kong (jobba) - Sverige - Världen.
 
Den känns inte superaktuell längre, då jag inte längre vill bli arkitekt. Därför har jag gjort en ny plan. Men först vill jag bara berätta om en liten ändring i karriärvalet. De flesta som känner mig vet att jag har lite väl lätt att ändra mig på den biten. Senaste åren har sett ut såhär: Pilot, nej, arkitekt, nej, psykolog, nej, jurist. Nu har jag varit inne på juridik ett tag då jag verkligen verkligen tror att det kommer passa mig. Jag är en informationsälskare av stora mått och jag tycker om att argumentera, speciellt med folk som jag vet har fel (obs. ej ett måste). Jag vet att jag skulle göra en damn good åklagare, domare eller affärsjurist. 
 
Men när jag nu i sommar gick till tandläkaren rätt frekvent (eller ah 2 gånger) så kom jag på att Tandläkare är nog ett bra jobb. Ett väldigt bra jobb. Även här får jag nog utlopp för mitt beroende av information i stora mängder (de första åren är liksom samma som läkare och de har ju det ryktet om sig), och jag får hjälpa människor, ge råd osv. men om hälsa istället för juridiska skäl. Jag tror att jobbet kan vara en hel del mindre deprimerande då man slipper behöva jobba med brottsoffer och höra om allt ont i världen. MEN också de här ganska övervägande fördelarna:
 
-Internationellt gångbar. Tar jag juridik är jag i stort sett låst till Sverige.
-Stor möjlighet att starta eget.
-Stor efterfrågan på arbetsmarknaden (medan det är ett allt växande överskott av jurister)
-Utlopp för kreativitet
-Jag har faktiskt ett rätt stort intresse för tänder och hälsa
-Säkerheten (löneutveckling upp till 70 000 kr/mån för specialisttandläkare)
-Arbetstiderna (9-5 jobb, istället för juristers inte så ovanliga 80-h vecka)
 
Det ända felet är att jag vet i mitt hjärta att juridik är min grej. Kämpa för att världen ska bli ett bättre ställe liksom. Dock tror jag att jag har en romantiserad bild av hur jurister jobbar. Därför lutar det nu åt tandläkare. Så vad jag vill säga är att min nya plan ser ut såhär:
 
Norge (jobba och spara) - Sverige vid jul - Göteborg vt 2014 tandläkare - sommarlov 2014 resa i Asien - ta tandläkarexamen - jobba utomlands - flytta tillbaka till Sverige för att göra specialistutbildning - starta egen klinik
 
Det kommer säkerligen hinna ändras några gånger tills dess att jag startat min egen klinik men jag ser fram emot det här. Ska försöka söka upp en tandläkare för att höra med hen om jag kan få haka på ett tag (är tydligen vanligt i tandvården) och sen bestämma mig. Men nu lutar det mot tandvården.
 
Så om ni har några invändningar speak now or forever hold your silence.
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0