London Tips - Flytta till London

 
 
När jag själv ville flytta till London så läste jag guider och punktlistor om vad man ska och inte ska göra, och hur mycket som behövdes. Enligt de flesta guiderna behövde man helst en halv miljon på kontot, säkrat jobb och en kompis med lägenhet där som man kunde bo hos. Med reservation för viss överdrift, men ni fattar. Så här kommer istället en realistisk guide på hur du flyttar till London.
 
Först och främst, ja det finns jobb i London men om du flyttar dit för att tjäna pengar och komma hem rik så tänk igen och åk till Norge istället. London är ingen investering. Däremot, vill du dit för att ha kul, lära dig engelska och leva storstadslivet så go for it. Det här är det du behöver:
 
-Grundläggande Engelskakunskaper.
-Så mycket pengar du kan spara ihop till, helst 15 000 kronor eller mer men om du inte har det så löser det sig. Jag hade 260 pund när jag flyttade till London, men då från en annan stad i England. Poängen är att det går.
-Beredskap på att inte flöda i lyx. Du kommer inte ha en egen lägenhet och det finns stor risk att du kommer dela rum med både mögel och myror i början. Man får inte vara för kräsen med andra ord.
 
Innan du har jobb är det viktigt att leva snålt. Det finns många bra vandrarhem man kan göra deal med, och bo en vecka för 4-500 kronor. The Astor Museum Hostel vid Holborn bodde jag på och jag rekommenderar det. Rent och säkert. Du får använda köket och frukost ingår. Lev på nudlar ett tag och när du får ett jobb så kan du börja släppa lite mer på ekonomin. Rummen i London går åt samma dag som de kommer ut på marknaden, därför finns det ingen vits i att leta innan du är där. Det är bättre att vara på plats och se vad du betalar för för att undvika att bli lurad. Talar av erfarenhet..
 
När du letar rum kan du tjäna mycket på att bo i zon 3-4 istället för supercentralt. Priset för ett rum kan halveras bara två zoner ut. Dock får man komma ihåg att resekostnader in till zon 1 ökar ju längre bort man bor, och kan kosta flera tusen kronor i månaden. Därför går det ganska jämnt ut. Jag bodde i zon 1 och betalade 600 pund i månaden, vänner till mig bodde i zon 3 och betalade 300 pund i månaden + 250 pund i resekostnader. Då tyckte jag att mitt läge var mer värt. Det går dock att få ner resekostnaderna om man är smart, så man får ligga som man bäddar helt enkelt.
 
 
Det finns två enkla sätt att hitta en bostad. Antingen går man till en Agency, men får betala lite extra, eller så ordnar man själv med sökandet och det oftast online. Jag hittade mitt rum på Gumtree, men då får man såklart vara oerhört noga med säkerheten. Innan jag gick på visning av ett rum så skickade jag adress till mina vänner så att de skulle kunna larma polisen om jag inte hörde av mig inom en förbestämd tid. Det är inte att glömma att London är europas största traffickingstad, och det var många jag pratade med som vägrade utge adresser till rummen de hyrde ut, och ville hämta en med bil, ensam och så vidare. Minsta lilla konstighet och det är bara att räkna bort den hyresvärden direkt, det är inte värt det och det finns så många fler möjligheter.
 
Något som är viktigt att tänka på är att hyresvärden oftast tar en deposit på en månadshyra, alltså betalar du dubbelt första månaden. De här pengarna får du dock tillbaka när du flyttar därifrån. Se till att få kvitto på din deposit och behåll kvittot. Folk i London är tyvärr inte lika ärliga som i lilla Sverige och du kommer uppleva många situationer där du undrar om de verkligen kan göra såhär. Svar, ja, det kan de. Så se till att ha din rygg säker!
 
När det kommer till att söka jobb är det också bäst att söka när man väl är där. Skriv ut en bunt cv:n och lämna ut på olika ställen. De som alltid är i behov av folk och även är hyfsat bra betalt är Starbucks men då kan man räkna med ett stressigt jobb. Klädaffärer och liknande behöver också alltid personal men det är allra bäst om du har vana, därför kan det var smart att fixa ett jobb och sedan söka vidare till det slags arbete du egentligen vill utföra. Så fort du bara kan, se till att höra av dig till ett Job Centre Plus och skaffa ett National Insurance Number, det gör dig väldigt mycket mer lättanställd och du kommer behöva ett för eller senare ändå. Ett bankkonto är också bra att öppna fort, och Lloyds är snällast mot oss utlänningar så det är ett tips. Andra banker kommer vara väldigt ovilliga att ge dig ett bankkonto, tyvärr.
 
En till sak som är bra om man söker jobb är ifall man har chans att åka antingen i April, innan jul eller vid någon av reorna. Då behöver de folk som mest och är inte lika noga med anställningsintervjuer. Du kommer möta många som undrar om du kan börja jobba imorgon!
 
Det finns såklart många sätt att göra på men jag rekommenderar att vara där först och främst, sen löser det sig med lite viljekraft. Tre regler: Lär dig leva snålt, lita inte på någon och ha kul. Du kommer hitta massvis med folk som är i din situation och skaffa vänner för livet. Ta vara på det 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0