London Tips - Staying safe

London är en väldigt säker stad, men som i vilken stor stad som helst händer det mycket som man vill undvika att bli inblandad i, och några säkerhetsåtgärder man bör ta för att kunna vara helt trygg.
 
Först ut: Larmcentralen nås på nummer 999. Alltså varken 112 eller 911. Oftast fungerar det att ringa vilket larmnummer som helst, men 999 är det man ska använda först och främst. Om du vill anmäla en stöld eller ett inte-så-brådskande brott är det 101 som gäller. 101 är alltså motsvarigheten till vårat 114 14.
 
OK! Nu till det största säkerhetshotet i London, utan den minsta tvekan.
  • Bär ej hörlurar när du går ensam. Var uppmärksam hela tiden vart du än går. Se dig omkring vid varje gatuhörn. Nej, jag pratar inte om överfall, jag pratar om den helvetes trafiken. Jag tvekar på att det finns många ställen i Europa som är så trafikmässigt farligt som i London. Jag har sett folk bli påkörda flera gånger. Jag har sett bilolyckor, cykelolyckor, mopedolyckor. Jag har själv blivit påkörd av en taxi (i låg fart, som tur var). Jag vill citera Mad Eye Moody från Harry Potter här och skrika "Ständig vaksamhet!". Seriöst.
Att gå hem ensam på kvällen är väl aldrig att rekommendera, men jag skulle vilja påstå att så länge man håller sig till väl upplysta gator, gärna med 24/7-öppna affärer har man inte mycket att oroa sig över. I centrala London är det alltid mycket folk ute på gatorna! Däremot om du bestämmer dig för att ta Taxi bör du vara försiktig.
  • Försök att i högsta möjliga grad använda black cabs. De kända svarta bubblorna. Om du är osäker på om det är en registrerad taxi, försök hitta en annan möjlighet eller ring ett godkänt nummer. En extra säkerhetsåtgärd kan vara att ta kort på registreringsnummerskylten. Fotot kan du skicka till dina vänner eller polisen om du misstänker att du kommer råka illa ut, och även hota chauffören med.
De flesta vet väl att man inte ska acceptera drinkar från främlingar eller lämna väskan utan uppsikt så jag påminner bara om att det är extra viktigt i storstäder och går vidare till en punkt som är viktig i London. Terrorism. Inte för att det händer ofta, men för att det har hänt och de är väldigt uppmärksamma på konstigt beteende. 
  • Ta alltid väskor och bagage med dig vid alla tillfällen. Obevakade väskor leder i London till stora säkerhetspådrag och i värsta fall kommer de köra ut din väska utanför stan och spränga den. Det låter oerhört löjligt för alla som inte är vana vid det här men det är faktiskt ganska vanligt med utrymningar av hela byggnader pga en kvarlämnad väska. Du vill inte vara orsaken!
Det är alltså inte alls mycket du behöver tänka på för att klara dig bra i London men kom för guds skull ihåg att kolla åt höger. Och vänster. Typ tio gånger. SEN kan du gå! 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0