London Tips - Ta sig runt i London

Många är rädda över att ta sig runt i London när de ser en bild på den stora tunnelbanekartan, men oroa er inte, systemet är nog bland de enklaste i världen att lära sig.
 
Oyster Card
Det första och bästa att göra är att inhandla ett Oyster Card, vilket är Londons buss/transport-kort. Det kostar 50 kr/ 5 pund, men när man är klar med det och lämnar in det får man pengarna tillbaka. Tunnelbana är dyrt, ca 30 kr per gång, men använder man sitt Oyster Card så drar de max 70 kr om dagen så man kan åka obegränsat för den summan. Det som är viktigt att komma ihåg är att blippa in och ut varje gång man passerar en spärr. Missar man kan de dra hela summan du har på kortet och det vill man ju inte.
 
Alternativ till Oyster Card är att köpa en Day Ticket - alltså en dagsbiljett. Då slipper du lägga ut depositionen för kortet och priset ligger på ca 7 pund, alltså samma som Oyster Card. Det som är dåligt är att det gärna viker sig/repar sig och slutar fungera så att du måste söka hjälp vid varje spärr (oerhört störande) och att du måste tänka på vilka zoner du rör dig inom.
 
Tunnelbanan
Buss-systemen i London är ganska avancerade med sina svårförstådda busshållplatser, så är man nybörjare rekommenderar jag tunnelbanan. Det är rätt så enkelt att ta sig dit man vill. Säg att du befinner dig på Euston och ska åka till.. låt oss säga Harrods. Harrods ligger vid Knightsbridge station, alltså på Picadilly Line. Då går du ner i tunnelbanan och ser vilka linjer som finns tillgängliga. Här finns Northern Line (svart) och Victoria Line (blå). På linjerna finns utsatta vilka stationer man kan byta till vilka linjer. Hitta närmaste Picadilly Line (mörkblå). Du märker att båda linjerna går till Kings Cross, där man kan byta till Picadilly Line. Välj valfri linje och du kommer att få välja mellan northbound och southbound. Vid båda ingångarna finns listat vilka stationer som ligger på vilken riktning. Välj southbound, den med Kings Cross på. När man sen går av vid Kings Cross står det skyltat till Picadilly Line, så får man igen kolla åt vilken riktning Knightsbridge ligger. Ibland kan man behöva byta fler gånger, men man lär sig snabbt hur man ska ta sig runt.
 
Viktiga "tube stations" att hålla reda på:
Nattklubbar, musikaler och underhållning: Covent Garden, Picadilly Circus, Leicester Square (Picadilly Line)
Shopping: Shepherds Bush, Marble Arch, Bond Street, Oxford Circus, Tottenham Court Road, Stratford (Central Line)
Övriga turistaktiviteter: 
Camden Town (Nothern Line) åk hit för Camden Market och även några bra Nattklubbar.
Embankment (Northern Line) gå härifrån längs med vattnet till Westminster och Big Ben. På andra sidan bron ligger south bank med bland annat London Aquarium, London Eye och London Dungeons.
Notting Hill Gate (Central line) gå härifrån till Notting Hill, besök den blå dörren och Portobello market.
London Bridge (Northern Line) här går man av för att komma till Borrough Market och London Dungeons.
St. Paul's (Central Line) besök den berömda katedralen, takterassen på One New Change och ta en promenad ner till berömda Millennium Bridge med utsikt över ännu mer berömda Tower Bridge. På andra sidan bron ligger även Tate Modern.
Chalk Farm (Northern Line) gå av här för en kort promenad till bland annat Primrose Hill och London Zoo.
Baker Street (Bakerloo Line) gå av här för Regents Park och Madame Tussauds.
 
Tågstationer
Om du ska resa inom England är det även bra att hålla reda på de viktigaste tågstationerna.
Kings Cross för nordliga resor.
Euston för resor till mellersta England.
Victoria har direkttåg till många flygplatser.
Waterloo för resor söder om London. 
 
Övriga tips
En annan sak som är bra att veta när man är i London är att centrala staden är väldigt liten. Mycket mindre än man tror, därför om man tappar bort sig är det sällan långt till en plats man känner till. Exempelvis går det mycket fortare att gå mellan tunnelbanestationerna som ligger brevid varandra i zon 1 än att ta tunnelbanan. Det är lätt att bli överväldigad av tunnelbanekartan och tro att London är oändligt men när jag bodde där använde jag aldrig varken buss eller tunnelbana, jag gick vart jag än skulle inom zon 1 och då bodde jag ändå på gränsen till zon 2.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0